top of page

Foredrag: 
Bombingen av Herøya 1943

Hva: Foredrag om bombingen av Herøya 1943

Foredragsholder: Tor Arne Ursin

Hvor: Menstad bydelshus

Når: 24. april, kl. 18.30

Billettpris: 180,-

Soldat med våpen

Foto: Dag Jenssen

1. juni har Grenland Friteater premiere på en stor utendørs forestilling om den største hendelsen i Porsgrunn under annen verdenskrig – amerikanernes bombing av Herøya 24. juli 1943.

I dette foredraget legger forfatter og regissør Tor Arne Ursin fram tanker og oppdagelser fra arbeidet med manuset til forestillingen. Hva var bakgrunnen for amerikanernes angrep? Var ikke vi i Porsgrunn egentlig på samme side som de allierte? Hva var det de holdt på med på Herøya som var så viktig at det var verdt å satse livet for? Hvem var det som sto bak?

I den offisielle okkupasjonshistorien som Porsgrunn kommune ga ut etter krigen står det at det var tyskerne som sto for en ny industrireisning på Herøya under krigen – «heldigvis (sic!) med et innslag (sic!) av teknisk ekspertise fra Norsk Hydro», som det heter der.

Ursin forteller en ganske annen historie, som har vært begravet i mer enn 75 år. Det er historien om Norsk Hydros tette samarbeid med det beryktede tyske industriselskapet I.G.Farben for å produsere materialer til Luftwaffes krigsflyproduksjon, og som endte i tragedie i juli 1943.

Foredraget er gjennomillustrert med bilder og bl.a. autentiske filmopptak fra toktet mot Herøya.

 

 

bottom of page